Vége a tanévnek – támad a bizonyítvány stressz

//Berényi Attila
elszokott-gyerek-macival_freepik_sergey-pakulin_20220615

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Sergey Pakulin

Hagyományosan minden év június 15. napja a tanév utolsó tanítási napja is. Ez után már csak az évzáró és a bizonyítványosztás van hátra. Ilyenkor megugrik az eltűnt gyermekek száma – áll a rendőrség figyelmeztetésében.

A diákok abban az esetben, ha nem a szülő elvárásai szerinti teljesítményt hozzák a tanév végével, már a bizonyítványosztás előtt retteghetnek.

Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Rendszer szerkesztőségünknek küldött tájékoztatója felhívja a szülők figyelmét, hogy ebben az időszakban érdemes a gyerekkel leülni beszélgetni, és megkérdezni tőle: miért fontos neki a tanulás?

„Az iskolai „beválás” nem jelent egyet az életben való beválással, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Einstein is rosszul teljesített a suliban, és mégis Nobel-díjas elméleti fizikus lett.”

Ebben az időszakban a gyermekek eltűnések egyik lehetséges oka a veszekedés szülőkkel, nevelőszülőkkel, nevelővel, vagy éppenséggel a félelem például bizonyítványosztástól, amikor nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától.

A stabil családon belüli érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb. Azt ajánlják a szakemberek, hogy abban az esetben is biztosítsa gyermekét a szeretetéről és támogatásáról, ha rossz jegyet hozott, magyarázza el neki, hogy szorgalommal a rossz jegyek kijavíthatóak. Kiemelkedően fontos, hogy gyermek előtt követendő példaként jelenjen meg saját életével. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról.

Ha gond van:

  • Haladéktalanul értesítse a rendőrséget, ha eltűnt a gyermeke, működjön együtt a hatóságokkal a gyermek felkutatása érdekében. Akár személyesen is meg lehet tenni a bejelentés, de telefonon is eléri a rendőrséget a 112-es számon.
  • Hívhatja a Kék-Vonal Alapítvány munkatársát is a 116-000-ás ingyenes telefonszámon.
  • Ha szorongsz a bizonyítvány miatt, vagy önmagaddal van problémád, akár a szüleid reakciójától félsz, mindig van segítség! Hívd a 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között.
(Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály)