A kormány megvizsgálja a kedvezményes közlekedési bérlet lehetőségét

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / noxos
A kormány megvizsgálja a németországi helyi és regionális közösségi közlekedésben alkalmazott kedvezményes, úgynevezett kilenceurós bérlet intézményét - mondta Palkovics László szerdán Berlinben.

A technológiai és ipari tárca vezetője Volker Wissing közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős német szövetségi miniszterrel folytatott megbeszélése után a közmédiának adott nyilatkozatában az energiahordozók drágulásával kapcsolatban kiemelte: a német kormány „bölcs döntéseket” hozott. Emlékeztetett, hogy a magyar megoldáshoz hasonlóan korlátozta az üzemanyagok árát, és bevezette a kilenceurós bérlet intézményét, amely „hatalmas siker”, hatására nagyon sokan térnek át az autóhasználatról a közösségi közlekedésre.

Ezt a megoldást a magyar kormány is megvizsgálja, és hamarosan döntést is hoz az ügyben – mondta Palkovics László.

Németországban nyárra, a júniusi-augusztusi időszakra vezették be a havonta kilenc euróba (3600 forint) kerülő bérletet, amely a helyi közlekedési vállalatok járatai mellett a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain is érvényes.

A bérlettel így az egész országban kedvezményesen lehet utazni, érvényes minden buszra, villamosra, metróra, helyközi és regionális vonatra.

(MTI)