Figyelmeztetés: zivatar, viharos szél, jégeső jöhet

//Berényi Attila
Zivatar veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki több megyére az ország középső területén az Országos Meteorológiai Szolgálat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, írja az MTI.

Dóka Imre, az OKF szóvivőhelyettese azt írta, az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél vagy akár jégeső is. Hozzátette: a viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

A Szigetszentmiklósi járásban narancssárga, azaz másodfokú a riasztás. Zivatar és felhőszakadás veszélye áll fenn.

2022.06.09. délután érvényes riasztás. forrás: OMSZ

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy „kapja el”, húzódjon be valahová (de ne fa alá), ha pedig gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg. A ház környékéről gyűjtse össze és vigyen be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak – javasolja az OKF.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül lehet tájékozódni.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kéri az OKF.

(MTI, OMSZ)