Péntek 13! Egy babona és a következményei

//Berényi Attila
pentek13_freepik_dho_20220513

kép: freepik / dho

Sokan tartják baljóslatú napnak péntek 13-át. Van, aki ilyenkor nem ül repülőre, nem kezd tárgyalásba, üzleti tevékenységhez nem fog. Mások szerint pedig, ez egy nagyon szerencsés nap. Állítólag a naphoz kötődő babonák igen régre nyúlnak vissza.

Alapvetően csak találgatások vannak arról, hogy miért tartják rontó napnak péntek 13-át. Egyesek szerint az utolsó vacsorakor 13-an ültek az asztalnál, Krisztust pedig pénteken feszítették keresztre.

Egy másik feltevés szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azt nem tudni, hogy innen ered-e a babona, de IV. Fülöp valóban ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.

Sok nagy ember volt olyannyira babonás, hogy nem volt hajlandó olyan asztalhoz ülni, amelynél vele együtt már 13-an lettek volna. Ilyen volt például Napóleon vagy Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök is.

Egyesek olyannyira rettegnek a 13-as számtól, hogy még egy kórtünet is született belőle: triszkaidekafóbia.

New York felhőkarcolóinak jó részében nincs 13. emelet, a szállodákban nincs 13-as szoba, vagy a kórházakban 13-as kórterem, sőt a mozikban színházakban 13-as sor a nézőtéren.

A londoni One Canada Square toronyházának 13. emeletén nincsenek irodák, hanem itt kapott helyet az épület légkondicionálója, emlékeztet a körkép.sk. Egyes repterekről száműzték a 13-as beszállókapukat is.

A legérdekesebb egyébként az, hogy a péntek 13-ától való félelemnek komoly gazdasági hatása van. Mivel annyian nem hajlandóak ilyenkor termelőtevékenységet folytatni, utazni, így visszaesik ezen a napon a globális GDP.

És ami nagyon fontos: mindenki hagyja békén a fekete macskákat, fekete kutyákat, általában a fekete állatokat! Ők is ugyanolyan kedvesek, imádják a gazdijukat és semmi közük a babonákban terjesztett tévhitektől. Ráadásul gyönyörűek!

(körkép.sk)