Államfőváltás: elköszönt főparancsnokától a Magyar Honvédség

//Berényi Attila
Ünnepélyes katonai ceremónia keretében köszönt el főparancsnokától, Áder János államfőtől hétfő este a Magyar Honvédség, tudósít az MTI. A cikk végén galériában megtalálja az ünnepélyes búcsúztatóról készült képeket. A legfőbb közjogi méltóság tisztét mától Novák Katalin veszi át, ünnepélyes eskütétele szombaton lesz.

Áder János távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott Áder Jánosnak munkásságáért, majd ajándékként egy háromszögre hajtott, a Magyar Honvédség emblémájával ellátott zászlót adott át az államfőnek.

A budavári Szent György téren tartott ünnepség díszmenettel ért véget.

Áder János köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

Az Országgyűlés március 10-én választotta meg Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert köztársasági elnökké. Novák Katalin kedden lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja és legfeljebb egy alkalommal újraválasztható.

(MTI)