Ősszel lesz a kötelező népszámlálás!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Hazánkban, ahogy a többi országban, 10 évente tartanak népszámlálást. Ez tavaly lett volna, ám a járványhelyzet miatt 2022-re halasztották. Az adatgyűjtésben kötelező részt venni. Aki megpróbál kibújni, akár 200 ezer forintos büntetést is kaphat.

Most ősszel, teljesen elektronikus formában veszik majd fel a népszámlálás adatait, mondta el a 24.hu-nak adott interjújában Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály vezetője.

Nagyjából 30 ezer számlálóbiztos vesz majd részt a munkában, az ő munkájukat a településeket a helyi jegyzők segítik majd.

„A népszámlálás 2022. október elsején indul, 16 nap áll majd minden háztartás rendelkezésére, hogy önállóan, saját maga töltse ki a kérdőíveket az interneten, a népszámlálás honlapján keresztül.”

Minderről levélben értesítik majd az embereket. Ebben lesz egy belépési kód is, amelynek segítségével Ön is kitöltheti a neten a lakásra és az ott élő személyekre vonatkozó kérdőíveket. Aki ezt nem szeretné megtenni, azt október 17-étől személyesen keresik fel a számlálóbiztosok, és ők segítenek a kérdések megválaszolásában.

„A népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség. A statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet.”

Persze a Statisztikai Hivatal célja nem a büntetés, hanem az adatfelvétel.

A népszámlálás során kérdéseket tesznek fel az iskolai végzettségről, a foglalkozásról, a családi viszonyokról és a lakáskörülményekről. Ezek megválaszolása kötelező. Kivételt képeznek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti körben beszélt nyelvre, a vallásra és az egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdések. A kérdőíveket névvel kell majd kitölteni.

„A népszámlálási adatokat fokozottan védett környezetben kezeli majd a KSH, az informatikai rendszert pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jóváhagyásával alakítjuk ki.” – mondta a szakember.

Fontos tudni, hogy az adatkezelést hazai és nemzetközi jogszabályok rendkívül szigorú keretek között tartják. A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. A gyűjtött adatokat a nevektől megfosztva dolgozzák fel, az eredményeket pedig összesített formában hozzák nyilvánosságra, mondta a KSH főosztályvezetője.

(24.hu)