Újfajta veszélyhelyzet jöhet

//Berényi Attila
Gulyás Gergely a kormányinfón. kép: Magyarország Kormánya / facebook
Május végével megszűnik a járvány miatt korábban elrendelt veszélyhelyzet, jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A kormány szerdán ülésezett – emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány mindaddig működik, amig az új kormány nem alakul meg.  A jelenlegi kormány megbízatása az új országgyűlés alakuló üléséig, május 2-ig tart. Amíg nem alakul új kormány, a miniszterek és a kormányfő ügyvezetőként látják el feladatukat.

A politikus a tájékoztatón kiemelte, hogy a Oroszország Ukrajna elleni háborúja még hónapokig akár évekig is eltarthat. A kormány álláspontja szerint a háborúnak lehetnek még a jelenleginél is intenzívebb szakaszai. A tárcavezető kiemelte, hogy ebben a témakörben is cselekvőképes kormányra van szüksége az országnak.

„A kormány ezért az Alaptörvény módosítását kezdeményezi.”

A veszélyhelyzet jelenlegi tényállását egészítik majd ki a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány reméli, hogy nem kell élnie ezzel az eszközzel.

A miniszter bejelentése szerint a koronavírus okozta járványban elrendelt veszélyhelyzet 2022. május 31-én megszűnik.

„A megbetegedések száma erős kilengéseket mutat, de a betegség intenzitása csökkent.”

Az árstopról szólva elmondta, hogy a kormány döntést hoz ezen rendelkezések sorsáról is, de ténynek nevezte, hogy a rendszer bevált és mérséklete az inflációt. Közlése szerint a pénzromlás most enélkül 13 százalék lenne, de jelenleg az 8,6 százalék. Ez az európai uniós középmezőnyt jelenti, állította Gulyás Gergely.

(dho)