Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője

//Berényi Attila
torma_freepik_yarunivstudio_220417

Torma. fotó: freepik / yarunivstudio

Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős része megy exportra, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában.

A torma Magyarországon őshonos növény. Mára, valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést – közölte a NAK.

A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.

„A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait”

– hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén – ismertették.

(MTI)