Húsvét: közlekedés, parkolás

//Berényi Attila
bkk-mav-hev_husvet_dho_20210331

A H6 HÉV Dunaharasztin. fotó: dho

Az ünnep a közösségi közlekedésben is változást hoz. Ne induljon el megszokásból otthonról, tájékozódjon, hogy mikor indulnak a járatok.

MÁV

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatközlekedés rendje. A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

VOLÁNBUSZ

A társaság által üzemeltetett helyi és helyközi járatok menetrendje is változik az ünnep idején. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A további részletek a Volánbusz honlapján olvashatók.

HÉV

Április 14-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

Április 15-től 18-ig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve április 16-án a H7-es HÉV-et, aznap szombati menetrend szerint járnak a vonatok). A pontos menetrendeket ide kattintva érheti el, vagy használhatja a BudapestGO utazásszervezőt is.

BKK

A budapesti közösségi közlekedés az ünnep idején az alábbi rend szerint üzemel:

  • április 14-én (csütörtökön) a tanítási szünetben érvényes pénteki;
  • április 15-én (pénteken), 17-én (vasárnap) és 18-án (hétfőn) az ünnepnapi;
  • április 16-án (szombaton) a szombati;
  • április 19-én (kedden) pedig a tanítási szünetben érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek járataink.

Ha pontosan szeretné megtervezni utazását, akkor használja a BudapestGO utazásszervezőt.

PARKOLÁS

A négynapos húsvéti hosszú hétvégén nem kell fizetni a parkolásért Budapest nagy részén. Ez azt jelenti, hogy április 14-én, csütörtökön üzemzárástól április 19-én (kedden) üzemkezdetig, azaz 08.00 (egyes helyeken 08:30) óráig a közterületi parkolás ingyenes.

Ez alól kivételt jelentenek azok a területek, amelyek 0-24 órás várakozási övezeteknek számítanak, azaz mindig kell díjat fizetni, emlékeztet az ittlakunk.hu. Ezek az alábbiak:

  • az I. kerületben, a Dísz tér, a Hunyadi János úton (Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasza), a Palota út (Dísz tér és Lovas utca közötti szakasza), a Szent György utca és a Színház utca;
  • az I. kerületben a Szirtes út 32. és 34. szám alatti terület;
  • a Margitsziget északi fizető parkolója és a szállodák várakozóhelyei;
  • a II. kerületben a Szilágyi Erzsébet fasor (Pázsit utca és Házmán utca közötti szakasza);
  • a III. kerületben a Flórián tér 18075/13 helyrajzi számú területe;
  • értelemszerűen a fizetős, őrzött parkolókban is fizetni kell ünnepnapon is.
(dho, ittlakunk.hu)