Országos szirénapróba 11 órától

//Tóth Gábor
grafika: freepik / dho
A Monitoring és Lakossági Riasztó (MoLaRi) rendszer, hangos üzemű, teljes körű próbáját tartják hétfő délelőtt 11 órakor – írja Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Dunaharasztit ez a próbaüzem NEM érinti!

A közösségi felületeken már elindult a találgatás, hogy lesz-e szirénapróba városunkban. Többen légiriadó próbának titulálták ezt. Ezek nem pontos információk, jelezte szerkesztőségünknek a Katasztrófavédelem több szóvivője.

Az úgynevezett MaLaRi rendszer – ennek a próbája van ma – , amely a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje. A riasztó rendszer (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású területek közelében működik. Ez 11 megyét érinti, melyek között ott van Pest megye és Budapest is, de Dunaharaszti NEM szerepel a listában.

Pest megyében Százhalombatta és Szigetcsép van a rendszerben 28 riasztó végponttal.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentésében.

(OKF, dho)