Ellenőrzik a biztonsági öv használatát

//Tóth Gábor
Indulás előtt csatolja be! fotó: freepik ( aleksandarlittlewolf
Ezen a héten zajlik a „SEATBELT” kampány, a ROADPOL az idei harmadik európai közúti ellenőrző kampánya.

A kontinensünk területének túlnyomó részét érintő akció a passzív biztonsági eszközök (különösen a biztonsági öv és a gyermekülés) használatának ellenőrzésére irányul, közölte a rendőrség a Baleset-megelőzés közösségi oldalán.

A legtöbb közúton a balesetek alkalmával bekövetkező balesetben a biztonsági öv és gyermekülés használatának elmulasztása miatt halnak meg az érintettek. Hazánkban az utolsó felmérés alapján az övhasználat átlagos aránya 88,5% volt, míg a teljesen védtelenül, mindenféle rögzítés nélkül utazó gyermekek részaránya szerencsére 2,3%-ra csökkent.

A biztonsági öv a passzív biztonsági eszközök családjába tartozik, mely jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében jelentkezik.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. április 4-10. között Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik, áll a police.hu oldalon megjelent közleményben. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök.

(Baleset-megelőzés/facebook, police.hu)