Természetesen most is drágul a tojás húsvétra

//Berényi Attila
tojas_freepik_IhorBondarenko_220318

kép: freepik / Ihor Bondarenko

Egyre magasabbak a termelési költségek, így az ágazat áthárítja a terhet. Eddig erre nem volt lehetőségük.

A hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is – derül ki az Agroinform elemzéséből. Áremelésre lehet számítani.

2021 utolsó negyedévében a tojáságazatban a takarmányok ára közel 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket, eközben a termelők a tojást mindössze 16 százalékkal magasabb (28,17 Ft/db) termelői áron tudták értékesíteni a 2020 végi szinthez képest. Tovább rontotta a helyzetet a megugró energia- és munkaerőköltség. Jelenleg legalább 40 forintos termelői ár tudná biztosítani a stabilitást az ágazatban.

A lap emlékeztet, hogy a hazai fogyasztóknak eladott étkezési tojás 20-25 százaléka importból származik. Emiatt nem is tudtak emelni eddig jelentősen a tojásosok.

Ám a franciáknál és az olaszoknál madárinfluenza járvány pusztít, az ukrán behozatalt pedig a háború akadályozza. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat – mondta el a lapnak Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára.

Az elemzés szerint a fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben fogják megérezni: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.

(agroinform)