Köztársasági elnököt választott a Parlament

//Berényi Attila
Áder János eddig államfő, két cikluson, azaz 10 éven át tartó mandátuma lejárt. A kormányoldal Novák Katalin, volt családokért felelős minisztert, míg az ellenzék Róna Péter közgazdászt jelölte a posztra. Novák Katalin az új államfő.

Az új államfőt titkos szavazással választotta meg a parlament. A voksolás eredményeként Novák Katalin tölti be a következő 5 évben a legfőbb közjogi méltóság tisztét.

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen tanult, később ösztöndíjjal Párizsban is kapott képzést. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban, írja az rtl.hu.

Politikai pályáját a külügyminisztériumban kezdte Martonyi János minisztersége alatt. 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter.

Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul.

Férje Veres István, aki az Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Három gyereke van: Ádám, Tamás és Kata.

Novák Katalin még köztársasági elnök-jelölti beszédében azt mondta, hogy:

„Nemzeti hitvallásunk kimondja, a XX: század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra. Most is erre van szükség.”

Álláspontja szerint feladat államfőként az lesz, hogy abba a magasságba emelje nemzettársait, ahol megértés van, békesség és biztonság. Neki kell megjeleníteni az összetartozást elsősorban, de nem egyedül. Államfőként első útja Varsóba vezet.

Az ellenzéki pártok jelöltje, Róna Péter a szavazást megelőző beszédében kiemelte, hogy a köztársasági elnöki tisztség most messze nagyobb felelősséggel jár a szokásosnál. A jelölt kérdéseket intézett hallgatóságához:

  • A sorozatos megrázkódtatások tényleg kilúgozták volna erkölcsi ítélőképességünket?
  • Melyik tragédia áldozatait kellene mellőznünk ahhoz hogy létrejöjjön a az a kifejezhető egység, amit az alaptörvény megkövetel a köztársasági elnöktől?
  • Tényleg nem tudjuk megkülönböztetni a jót a gonosztól, az igazat a hazugságtól?

Azt is mondta, a magyarok a Nyugathoz akarnak tartozni, fontosnak tartják az EU-t és a NATO-t, amit nem kellene félredobni „egy orosz diktátor barátságáért”.

Az Országgyűlés titkos szavazással választotta meg Novák Katalint köztársasági elnökké. Az államfő 137 szavazatot kapott, Róna Péterre 51 voks érkezett. A szavazás után Novák Katalin letette az esküt a történelmi zászlók és a parlament előtt.

(dho, RTL.hu)