Kormányinfó – benzinárstop

//Berényi Attila
A kormány kitart a benzinárstop mellett, mondta a rendkívüli, éjszakai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tájékoztató vendége Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója volt.

A tárcavezető megerősítette, hogy a kabinet fenntartja a benzin és a gázolaj felső, rögzített árát. Kijelentette, hogy a MOL képes ellátni a teljes magyar piacot. A politikus szerint a benzinturizmus és a pánikkeltés miatt megugrott a fogyasztás. Éppen ezért a kormány rendelkezéseket hozott:

  1. A 7,5 tonna feletti gépjárművek és a 3,5 tonna feletti külföldi teherautók csak a nagynyomású, piaci áron értékesítő kútfejeken tankolhatnak. Csak a személygépkocsik és a magyar teherautók jogosultak a kedvezményes üzemanyagot használni. A mezőgazdasági gépeket nem érinti a korlátozás, azaz az ezeket üzemeltetők is használhatják a kedvezményes üzemanyagot.
  2. A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját.
  3. A rendőrségnek fel kell lépnie rémhírterjesztés ellen! Akik valótlanul az üzemanyagellátás leállásáról adnak hírt, azokkal szemben is eljárás indul. Ez érvényes azokra is akik nem üzemanyag szállításra alkalmas tárolókba tankolnak.

Ma 10 órakor hatályba lép a rendelet. A négy napos ünnep teljes időszakára kamionstop lép életbe.

Hernádi Zsolt a MOL vezetője elmondta, hogy cégének van elég kapacitása arra, hogy a magyar igényeket kielégítse.

A kormány rendelkezései már meg is jelentek a Magyar Közlönyben!

(dho)