Így segítik az Ukrajnából érkező menekülteket

//Tóth Gábor
kép: freepik / wirestock
Több más kezdeményezéshez hasonlóan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is adománygyűjtésbe kezdett, Budapest önkormányzata is segíti a szomszédos országból hozzánk érkezőket, a kormány elindította a nemzeti segélyvonalat és a Baptisták is akciót indítottak.

Az Ukrajnában zajló háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő emberek támogatását kéri felhívásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete – közölte a szolgálat az MTI-vel szombaton.

A felhívásban Kozma Imre atya úgy fogalmaz:

„A segítségnyújtásból nem maradhatunk ki. Életeket szeretnénk menteni. Aki ebben az életmentő programban segíteni kíván, ne mulassza el!”

Ismertetik, a máltai szervezet az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat; kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak, a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

Jelezték, hogy a budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársaiktól; elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van.

„A háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről a főpolgármester tájékoztatta a belügyminisztert, felvettük az ügyben a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is” – írták a közleményben.

A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével azt a feladatot adta az intézményeinek és cégeinek, hogy biztosítsanak szállást akár a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban vagy üdülőkben. Továbbá gondoskodjanak a napi háromszori étkezés biztosításáról, amellett, hogy fogadják, irányítják a menekülteket.

A kormány közösségi oldalán jelentette be, hogy a nemzeti segélyvonal hívásával bárki tud segíteni!

A Baptista Szeretetszolgálat is humanitárius akciót indított. Gyűjtést kezdeményeztek, hogy a magyar-ukrán határ mind a két oldalán segítséget tudjanak nyújtani a menekülteknek.

(MTI, Magyarország Kormánya / facebook, BIGiskola / facebook)