Február 21: az anyanyelv nemzetközi napja

//Tóth Gábor
anyanyelv-napja_freepik-rawpixel_20220221

Az anyanyelv az egyik legnagyobb kincsünk! kép: freepik / rawpixel / dho

A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. Az anyanyelv védelmére és a kultúrák sokszínűségére hívja fel a figyelmet a mai nap.

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21. napját az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára, írja a wikipédia.

Azért pont ezen a napon ünnepeljük az anyanyelvet, mert 1952-ben Pakisztánban az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdődtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, de a rendőrség keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

A magyar nyelv szókészlete milliónyi szóból áll, és közel 13 millióan beszélik világszerte. Az első, a nyelvet említő írásos források a X. századból származnak, de eredete sokkal korábbra nyúlik vissza. A világ 62. legbeszéltebb nyelve (a beszélők száma alapján), Európában pedig a 14. a sorban, emlékeztet a Funzine.

(wikipédia, Funzine)