Február 4. – Rákellenes világnap

//Tóth Gábor
rak_rakellenes-vilagnap-rakos_freepik_rido81_20220204

Február 4. – Rákellenes világnap, fotó freepik / rido81

Immár 22. éve tartják meg minden február 4-én a Rákellenes világnapot.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. A „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap) szlogen jegyében az Unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy mozduljon (is) a méltányosságért, de online előadásokat is rendeznek, áll a magyar szervezet közleményében.

A daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg.

A Magyar Rákellenes Liga felhívja a figyelmet COVID járvány daganatos megbetegedések elleni küzdelemre gyakorolt negatív hatására is. Kiemelik, hogy a pandémia első évében a kontinensen 1,5 millióval kevesebb daganatos beteg jelentkezett a szakorvosoknál. A tavaly februári adatok alapján havonta további 100.000 onkológiai beteg kezelése szenved késedelmet. A járvány miatt adataik szerint 100 millió rákszűrés maradt el Európában. Mintegy 1 millió európai daganatos beteg maradt diagnosztizálatlan.

A Magyar Rákellenes Liga „Mozdulj a méltányosságért!” címmel szervez világnapi programokat. Mindenkit mozgásra bíztatnak: sétálj, fuss, táncolj vagy jógázz! A lényeg, hogy mindenki 30 percen keresztül végezzen olyan mozgásformát, ami számára élvezetes. Az eseményhez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat, a szervezők annyit kérnek, hogy részvételi szándék esetén regisztráljanak a résztvevők itt.

(Magyar Rákellenes Liga)