Változás az oltási igazolványok terén

//Berényi Attila
Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2022.02.03.-án. kép: Magyarország kormánya / facebook
Május elsejéig biztosan érvényes marad azok oltási igazolványa, akik a második vakcinát is megkapták.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy igazodva az uniós szabályokhoz megváltoztatták az oltási igazolványokra érvényes hazai előírásokat. Így a második oltás utáni 270. napig érvényes az igazolvány. Ezt figyelembe véve a kormány enyhített a hazai szabályokon, hogy a magyar állampolgárok ne kerüljenek hátrányba. Ennek értelmében 2022. május 1-ig érvényben marad a második oltást felvettek oltási igazolványa.

A tárcavezető elmondta, hogy az ötödik hullám csúcsán vagyunk, a virológusok szerint gyorsabban lecseng majd az omikron variáns okozta megbetegedés hullám. A lakosság harmada egyébként már felvette a harmadik oltását is.

Bejelentették azt is, hogy hazánk részt vesz abban az uniós beszerzésben, amelyben a Pfizer Paxlovid nevű tablettájából vásárolnak be. Ebből hazánk 50 ezer kezeléshez elegendőt vásárol. A patikaszer a fertőzöttek kezelésében játszik szerepet.

(dho)