Most van az európai méhnyakrák megelőzési hét

//Tóth Gábor
mehnyakrak_freepik_eddows-animator_220121

Képünk illusztráció. forrás: freepik / eddows-animator

Minden év január harmadik hetében a méhnyakrák veszélyeire és megelőzésére hívják fel a figyelmet a kontinensen.

Ez a betegség a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 édesanyát, feleséget, nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akiket a családjuk köréből szakít ki a betegség.

A méhnyakrákot a humán papillomavirusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során, figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A méhnyakrák a rák egyik legjobban megelőzhető és gyógyítható formája. A rákot okozó HPV-típusok ellen védőoltások állnak rendelkezésre, amelyekről kimutatták, hogy hatékonyan csökkentik a HPV-fertőzéseket és segítik a méhnyakrák megelőzését. Magyarországon a 7. osztályos lányoknak és fiúknak ajánlják a HPV elleni védőoltást ingyenesen.

A méhnyakszűrés segít kiszűrni a méhnyaksejtek rendellenességét, rákmegelőző állapotát, így időben sor kerülhet a kezelésre. Minél korábban észlelik a méhnyakrákot, annál nagyobb az esély a túlélésre. Magyarországon a nemi élet megkezdésétől háromévente javasolják a szűrővizsgálatot, amelyet a védőnő is elvégezhet, áll a Magyar Rákellenes Liga felhívásában.

(Nemzeti Népegészségügyi Központ, Magyra Rákellenes Liga)