Februártól Délegyháza és Kelebia között megindul a tényleges munka a Budapest-Belgrád projektben

//Berényi Attila
budapest-belgrad-szalay-laszlo-level_freepik_fotobomb_20200706

Képünk illusztráció, forrás: freepik / fotobomb

Újabb jelentős fázisához érkezett a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása azzal, hogy február 1-jétől Délegyháza és Kelebia között vágányzár mellett folytatódik a kivitelezés.

A MÁV csoport közleménye szerint a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének első menetrendi üteme idén április 30-ig lesz érvényben. Ebben az időszakban a vonatok csak Budapest és Délegyháza között közlekednek. A Délegyháza–Kiskunhalas–Kelebia szakaszon vonatpótló autóbuszokkal, valamint a Volánbusz helyközi és távolsági járataival lehet utazni, ezek térségbeli közlekedése a lezárás idejére a térségben megváltozik, és átveszi az érintett települések teljes kiszolgálását.

grafika: MÁV-csoport

A Délegyháza és Kelebia között életbe lépő módosítás havonta 50 ezer utast, a Budapest–Kelebia vonalon utazók mintegy negyedét érinti. A közúti buszos közlekedés és az átszállások miatt a Délegyházától délebbre lévő szakaszra, illetve szakaszról utazók Budapest és Kunszentmiklós-Tass között 20-30 perccel hosszabb eljutási idővel számolhatnak; Kiskőrös, Kiskunhalas, illetve Kelebia és a főváros között pedig 30-45 perccel növekedhetnek az átlagos eljutási idők. A vasúttársaság emiatt arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg az utazásukat. A MÁV honlapján a ezen az aloldalon is részletesen tájékozódhatnak.

grafika: MÁV-csoport

Néhány járat helyett egyes, Délegyházától délebbre lévő szakaszokon már január 31-én este, éjszaka is pótlóbusz közlekedik. Ezekről lentebb tájékozódhat.

A Budapest vonzáskörzetében a Volánbusz a vonatpótláshoz igazította a menetrendszerinti járatait, ezzel is segítve az elővárosban élők utazását.

A pótló járatokról és azok menetrendjéről itt olvashat részletesen.

grafika: MÁV-csoport
(MÁV csoport)