Nagyon hideg napok jönnek!

//Berényi Attila
A következő napokban éjszakánként nagyon hidegre kell számítani és a maximumok sem lesznek nagyon fagypont fölött. Vigyázzon magára és figyeljen a környezetére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda hajnalban -5 és -12 fok között várható a minimum hőmérséklet, de az ország egyes részein -15 foknál is hidegebb várható. Kevés lesz a felhő, ezért hűl gyorsan és nagyon a levegő. Napközben sem lesz túl fedett az ég és néhol még a szél is megerősödhet. Ez utóbbi tovább ront a hőérzeten. A csúcsértékek -3 és +3 fok között alakulnak.

Csütörtökre -4 és -20 fok közé hűl a levegő, míg a nappali maximum -6 és +3 fok között várható. A rákövetkező napokban is marad a hideg is, -13, -10 fok lehet éjszakánként.

Fontos, hogy figyeljen oda a környezetére is. Ha az utcán fekvő embert lát, ne menjen el mellette! Ilyen hidegben nagyon rövid idő alatt végzetesen kihűlhet a test. Nem mentség a „biztos részeg volt” mondat sem, mert ebben az esetben is életveszélybe kerülhet bárki. Hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ha tudja, hogy a közelében rászoruló ember él, aki nem feltétlenül tud gondoskodni tüzelőről, segítsen neki. Ha az idős szomszédnál nem száll fel a füst a kéményből, nézzen rá. Magyarországon is sokan fagynak meg saját fűtetlen lakásukban!

A szabadban tartott állatokat, főleg éjszakára terelje be melegebb, védettebb helyre. A kutya se maradjon kint az udvarban. Legyen számára egy olyan hely, ahol át tud melegedni. Naponta többször biztosítson számára vizet, mert ha befagy a táljában, akkor nem tud inni.

(met.hu, dho)