Itt az év végi tűzijáték szezon

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / boykoimages
Az év vége jó néhány embernek elképzelhetetlen a robbantgatás nélkül. Határozott szabályok mentén lehet a pirotechnikai eszközöket használni, bár nagyon sokan ezt hallhatóan figyelmen kívül hagyják. Egyre többek szerint elavult dolog a tűzijáték, sőt a települések egy részén inkább fényfestéssel köszöntik az új esztendőt.

A vonatkozó szabályok szerint továbbra is tilos petárdát vásárolni és felhasználni.  A szabályszegőkre akár 150 ezer forintos bírság is kiszabható.

A rendőrség tájékoztatása szerint négy pirotechnikai osztály van: az egyesbe tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek. Ezeket akár zárt térben is lehet használni és 14 kor felett bárki megvásárolhatja őket.

A kettes osztályba a szintén alacsony kockázatú termékek tartoznak, mint a római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán. Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják, emlékeztet az origo.

A szilveszteri időszakban vásárolható meg a hármas osztályba tartozó termékcsoport. Ezek már egyes rakéták, vagy telepek. Közepes kockázattal jár a használatuk és csak nagy, nyílt területen, kizárólag nagykorúak vehetik igénybe ezeket december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig. Megvásárolni december 28-31. között szabad ezt a fajta terméket. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A tűzijátékok egyrészt rendkívül környezetszennyezőek. Egyes kutatások szerint a szilveszteri időszakban a levegő finompor-terhelése csúcsértéket ér el. A hanghatás pedig rendkívül káros hatással van a környezetre. Azon túl, hogy nagyon sok házikedvenc rémül meg a robbanások hangjától, a vadon élő állatok – madarak emlősök – is félnek. A településekről sokuk elmenekül ebben az időszakban, de vannak olyan egyedek, amelyek nem is élik túl a robbangatást.

Az állattartóknak ebben az időszakban az alábbiakat ajánlatos betartani:

  1. Legyen chip a kutyában vagy cicában! Ennek regisztrációját nem árt előzetesen ellenőrizni. Ezt egyébként a chip számának segítségével, ide kattintva otthonról is megteheti.
  2. A házikedvencek nyakában legyen biléta az állat nevével és a gazda telefonszámával.
  3. Szilveszter idején, nomeg már előtte pár nappal és utána is érdemes az állatokra jobban odafigyelni, zárt helyen tartani őket, akkor is, ha kinti állatok. A sétáltatás ebben az időszakban csak pórázon történjen.
  4. A nagyon félős kutyáknak érdemes, állatorvossal konzultálva, valamilyen természetes alapú nyugtatót adni.

Működik egyébként Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, ide önkéntesek jelentkezését is várják.

(origo, dho, Szilveszteri Állatmentő Ügyelet)