Újra kötelező lesz zárt térben a maszkhasználat!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / teksomolika
Akár egy héten belül tetőzhet a járvány. A kormányzat továbbra is az oltásban látja a megoldást a járvány visszafogására.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón felhívta a figyelmet, hogy a harmadik oltást vegyék fel minél többen. Mivel sokan még az első oltást sem kérték, és magasak a fertőzöttségi mutatók, így ismét néhány korlátozást vezetnek be.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében:

  • zárt térben, péntek éjféltől ismét kötelező lesz mindenütt a maszkhasználat,
  • 500 fő feletti rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható,
  • az egészségügyben kötelező a harmadik oltás, de több kormányzati szervnél is bevezetik ezt.

A kötelező maszkhordás részleteiről a tárcavezető elmondta, hogy például üzletben, levéltárban, színházban, moziban, illetve a közigazgatási ügyintézéskor (ezek csak példák) kell a maszk. A szolgáltatások esetén ott kell maszkot viselni, ahol egy helyiségben rendszeresen több mint öten tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézményvezetők fognak dönteni a maszkviselés bevezetéséről. Irodában vagy sportolásnál viszont nem kell majd maszkot hordani.

Oltási akcióhét lesz egyébként 2021. november 22 és 28 között. Az összes kórházban, 101 intézményben várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni, és több féle vakcina közül lehet választani.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint 24 óra alatt 10 767 új fertőzöttet igazoltak! Elhunyt 131 beteg, ezzel a halálos áldozatok száma 32 645 főre emelkedett.

(dho, koronavírus.gov.hu)