Tiszta kerekeket kérnek a gazdáktól!

//Berényi Attila
kép: Magyar Közút / YouTube
Az őszi csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a közlekedők. Ám ezt a jelenséget sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni. Ezért indított kampány a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége.

A szerkesztőségünknek küldött közleményben felhívják a figyelmet, hogy a Magyar Közút szakemberei folyamatosan próbálják tisztán tartani hazánk 32 ezer kilométeres úthálózatát. Ám a gazdáknak is van kötelezettsége, hiszen jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést. Azon túl ugyanis, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt egy sáros burkolat.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a mezőgazdaságban dolgozóknak a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkájukat elvégezniük. A Magyar Közút és a MEGFOSZ ezért arra kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket, hogy ilyen esetben a közútra való felhajtást megelőzően a gépjárművük kerekeinek felületéről, valamint a gumi bordáiból távolítsák el a felragadt sarat. Amennyiben erre nem kerül sor és a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani. Mindez pedig jelentős plusz kiadással jár.

A közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy a következő hetekben egyes térségekben a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük is a szakemberek.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt.)