Ma van az Állatok Világnapja

//Tóth Gábor
allatok-vilagnapja-charlie-mira-terasz_dho_20211004

Mira és Charlie a dho mentvény kutyái. fotó: dho

Firenzében, egy környezetvédelmi konferencián vetődött fel a gondolat, hogy egy külön napon kell felhívni az állatokra és jogaikra a figyelmet – még 1931-ben.

A kezdeményezés elindítói október 4-ét választották, hiszen ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is, így ez a nap tisztelgés az állatok védőszenje, Assisi Szent Ferenc előtt.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Háziállataink jólétéről mi magunk tudunk gondoskodni, azonban a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is kivehetjük részünket. A WWF fajvédelmi tevékenységét támogathatjuk azzal, ha jelképesen örökbefogadunk egy vadlovat, tigrist vagy akár egy jegesmedvét.

Amennyiben házi kedvencet szeretne otthonra, ne vásároljon állatot, forduljon az állatvédő, fajtamentő, civil szervezetekhez. A menhelyeken nagyon sok állat várja, hogy szerető családba kerüljön.

(WWF)