Sün költözött a kertbe! Mit tegyek?

//Berényi Attila
Sünök a kertben. fotó: freepik / lillitve
A sünök nagyon kedves állatok, megszámlálhatatlan mese hősei. A legjobb az, ha kertünk vendégei lesznek a tüskés jószágok.

Ahol a kutya kint él a kertben, ott előfordul, hogy éjjeli csaholás oka egy süncsalád. Ha az eb nem tud megbarátkozni a kedves teremtményekkel, jobb elköltöztetni őket máshová, írja a hobbikert.hu. Egyéb esetben viszont örülni kell a kis albérlőknek, mert nagyon hasznosak. Ha a kutyás házban másként nem boldogulunk, forduljunk az állatvédőkhöz. Egyébként ők gyorsan fel fognak bennünket világosítani, hogy az állat neve sün és nem sündisznó, ugyanis a malacokhoz semmi közük sincs.

A sünök az utóbbi években örvendetesen elszaporodtak. Az énekesmadarakhoz hasonlóan sok csigát, százlábút, rovart, lárvákat, hernyókat fogyasztanak el, és ezzel hasznos segítőtársai a kertészkedő embernek. Ezért ne hagyjon őrizetlenül (egyébként sem) mérget, rovarölő permetezőszert, csigaölőt, műtrágyát a kertben, mert ezek a sünök pusztulását okozhatják.

A kertben felhalmozott gallyakból álló halmot ne gyújtsa meg! Ez Dunaharasztin egyébként is tilos, ráadásul a kupacok alá süncsaládok költözhetnek, és a lángok mindannyiuk pusztulását okozhatják.

Ha egy árva kis sünöcskét talál a kertben, akkor helyezze el egy dobozban és tegyen mellé egy melegvizes palackot. Táplálni pedig csak akkor szabad, ha már elérte a normális testhőmérsékletet. Kézmeleg vízzel itassa és kínálja meg kevés főtt tojással, banánnal, szőlőbogyóval. A tejtől hasmenést kap, és nem tesz jót neki a sós, cukros étel, a kenyér és a húsféle sem! Az árva vagy sérült sünök esetében is a legjobb az állatvédőket tárcsázni. Azt pedig főleg ne hagyjuk, hogy a gyerekek próbálják ápolgatni. Ez nem tesz jót egyiküknek sem. Az állat megsérülhet, de a tüskés bundában megbúvó kullancsok és bolhák gyorsan át tudnak vándorolni az emberre.

(hobbikert.hu)