Kormányinfó: január elsejéig hosszabbítaná meg a kormány a veszélyhelyzetet

//Berényi Attila
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülést követő kormányinfón azt mondta, hogy a kabinet kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását az országgyűlésben.

A politikus egyben hangsúlyozta, hogy ez semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent. A lezárások politikáját nem kívánják folytatni, mert a kabinet szerint az oltás működik. Az idősek veszélyeztetettsége nagyobb, még mindig van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ már kedden este bejelentette a veszélyhelyzet meghosszabbításának kezdeményezését. Indoklásuk szerint erre azért van szükség, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma. A veszélyhelyzet a gyors cselekvőképesség fenntartását szolgálja.

A miniszter kifejtette, hogy a fertőzésszámok növekedni fognak, ám azt várják, hogy ezt nem követi a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépre kényszerülők, valamint az elhunytak száma. A kabinet tárgyal arról a munkáltatókkal, hogy ha szigorúbb szabályokat akarnak az oltottságra előírni, akkor legyen-e a munkáltatónak joga kötelezni a munkavállalókat az oltás felvevésére. Ha szükséges a védettségi igazolvány szerepe tovább nőhet.

Később derül majd ki, hogy mikor és mennyit rendelnek majd a 12 éven alattiak Pfizer-oltásából.

(KTI, Magyarország Kormánya)

(KTI, Magyarország Kormánya)