Már ingyen utazhatnak a 14 év alattiak a fővárosban

//Tóth Gábor
bkk-busz-belvaros_dho_20210902

Busz Budapesten. fotó: dho

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedést Budapesten. A rendelet már hatályba is lépett. Aki időközben már megvásárolta a bérletét, de ezután már ingyenesen utazik, annak a BKK visszatéríti a bérletének árát.

A Budapesti Közlekedési Központ összefoglalóban ismertette a rendelkezés részleteit.

Az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik. A gyerekek azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül:

  • a BKK járatain,
  • a környéki buszok budapesti szakaszain és a
  • HÉV-ek budapesti szakaszain.

Fontos tudni, hogy az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-START valamint a VOLÁNBUSZ járataira! Tehát, ha valaki az agglomerációból utazik Budapestre vonattal, akkor a teljes vonalra meg kell vásárolnia a vasúti jegyet, ugyanis Budapest közigazgatási határán belül nem utazhat ingyen, hiába 14 éven aluli.

A 14 éven aluli diákok érvényes, magyar diákigazolvány (amelyen szerepel a diák születési dátuma), vagy a kormányrendeletben meghatározott, diákigazolványt helyettesítő igazolás (amelyen szerepel a diák születési dátuma) felmutatásával igazolhatják, hogy jogosultak az ingyenes utazásra. Ezeket az iratokat a jegyellenőrök, illetve – az első ajtós rend szerint közlekedő járműveken – a járművezetők ellenőrizhetik.

A Budapesti Közlekedési Központ bérletvisszaváltást biztosít 2021. szeptember 2. és október 31. között azoknak a 14 éven aluli diákoknak, akik a rendelet életbelépése előtt már megvásárolták a bérletüket, és annak érvényessége átnyúlik az ingyenes utazás időszakára.

A 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban minden további fontos információt ide kattintva olvashat el.

(BKK)