Péntek 13-a van! Babonás nap!?

//Tóth Gábor
pentek13_freepik-dho_20210813

Képünk illusztráció. forrás: freepik / dho

Ma péntek 13-a van, és ehhez a naphoz számtalan babona kötődik sokan vészes napnak tartják, mások ekkor várják a szerencsét. Sok féle magyarázat van arra, miért van ilyen jelentése a napnak.

Egy legenda szerint 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV. Fülöp francia király. Az uralkodó ugyanis a hatalmát féltette tőlük.

Egy másik történet szerint a 13-as számtól való félelem régebbről ered. Ugyanis a Jézust eláruló Júdás személyére utal a 13-as szám, mert Júdás volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz. Sokan manapság sem ülnek olyan asztalhoz enni, ahol 13-an étkeznének. Ezt a szokást olyanok követték mint Napoleon vagy Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök. Sőt van olyan, aki egyenesen retteg a 13-as számtól, ez a triszkaidekafóbia.

Mindennek a félelemnek még a gazdaságra is hatása van. Ugyanis például az Egyesült Államokban közel 900 millió dolláros bevételkiesést okoz az, hogy sokan ezen a napon nem mennek dolgozni, nem ülnek repülőre, vagy nem vezetnek.

De a péntek 13-a sokak számára szerencsehordozó nap, így igyekeznek ezt próbára is tenni különböző játékokkal, hátha gazdaggá teszi őket.

(gondola.hu. korkep.sk, dho)