Jutalompontokat oszt a rendőrség

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / arturhidden
A büntetőpontok rendszerét jó 20 évvel ezelőtt vezette be a rendőrség, most egy applikációval jutalmaznák a szabályokat betartó autósokat.

A hűségpont rendszer már szinte mindenki előtt ismert, és a boltok, nagyobb szolgáltatásokat nyújtó társaságok használják. Most ezt a rendszert igyekszik meghonosítani a rendőrség egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

Várhatóan augusztus első napjaitól lesz elérhető az OBBPoint nevű applikáció, ennek segítségével akkor kapnak pontokat az autósok, ha szabályosan közlekednek.

A szoftver minden szakaszon pontosan tudja, hogy mekkora a megengedett maximális sebesség, ahogy azt is, hogy hol vannak időszakos korlátozások. Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, pl. előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra, írja ismertetőjében a Közlekedésbiztonság nevű oldal.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság titkára a lapnak elmondta, hogy a még formálódó elképzéseik szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő.

kép: ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság

De nem csak felnőttek, hanem gyerekek is élhetnek a lehetőséggel. Az autóban utazó kicsik, vagy a sofőr mellett utazó más felnőttek is, akár párhuzamosan gyűjthetik majd a pontokat. A gyerekek az applikáció számukra kialakított programját használva különböző rendőr figurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik őket, speciális eszközökkel szerelhetik fel a karaktereket.

Fontos, hogy az applikáció nem lesz alkalmas büntetésre, azaz, ha valaki átlépi a megengedett legnagyobb sebességet, ez alapján nem vonják felelősségre, a program kizárólag jutalmazásra alkalmas. Még a felhasználó neve is szabadon, akár valami fantázia névként is szerepelhet.

Berzai ugyanakkor nem zárta ki, hogy azokat az útszakaszokat, ahol az app szerint még azok is gyakran túllépik a megengedett sebességet, akik amúgy szabályosan közlekednek, a rendőrség felveszi a sebességmérésre javasolt útszakaszok közé.

(közlekedésbiztonság.kti.hu)