Újabb oltási akció indul, változnak a maszkviselési szabályok

//Berényi Attila
A még be nem oltott, 60 év felettieket igyekeznek rávenni az oltásra, közben még kevesebb esetben kell maszkot viselni.

Oltási akciót indít a kormány, amelynek keretében a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat a 60 év felettieket, akik még nem oltatták be magukat, mivel ez a korosztály a legveszélyeztetettebb – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón, áll az MTI tudósításában. Gulyás Gergely közölte: két napon belül beolthatók azok, akik most kérnek vakcinát.

Hozzátette: a járványnak még nincs vége, a szakértők szerint várható egy negyedik hullám, ami döntően azokat érinti majd, akik nem oltatták be magukat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Magyarországon elérhető mind a hat oltóanyag védettséget nyújt a ma ismert mutációkkal szemben.

Közben a Magyar Közlönyben megjelentek az új maszkviselési szabályok. A lényeg nem változott: az orrot és a szájat egyszerre takaró maszkot jelenleg a szociális és az egészségügyi intézményekben kell viselni. A látogatókra ez egyetemesen érvényes. A betegek vagy gondozottak esetében viszont nem kell az eszközt hordani például a kórteremben, az ott dolgozóknak pedig a pihenő vagy étkező helyiségekben.

(MTI, Magyar Közlöny)