Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / atrurnichiporenko
Az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Az erről szóló közlemény a Magyar Közlöny június 30-i Hivatalos Értesítő című mellékletében meg is jelent - közölte Nagy István tárcavezető, az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a tartósan vízhiányos időszak alatt a vízhasználóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is – áll a közleményben.

Nagy István emlékeztetett: a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján, a tartósan vízhiányos időszak várható kezdetét és végét – a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével – a belügyminiszter, mint a vízgazdálkodásért felelős miniszter – állapítja meg. Ennek megítéléséhez az Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalást kért az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Az agrártárca a beérkező adatok alapján tett javaslatot a Belügyminisztériumnak a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésére, amely már hatályos – írták.

(MTI)