Védettségi kisokos utazóknak

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Bár sokan inkább belföldön tervezik ebben az évben a nyaralást, aki teheti és vállalja a kockázatot az külföldön is nyaralhat. Ám nem egyszerű eligazodni, hogy milyen szabályokat kell betartani jelenleg a határátlépéshez és a hazajövetelhez. A rendőrség készített egy összefoglalót.

Az már biztos, hogy megszűnt a határellenőrzés Magyarország schengeni belső határain – közölte a rendőrség a honlapján, melyet az MTI idéz. A koronavírus-járvány miatt a kormány tavaly szeptember elsejétől állította vissza ideiglenesen Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. Ezt azóta többször meghosszabbították, legutóbb június 23-áig.

A rendőrség részletes és pontos leírását ide kattintva olvashatja el. Mielőtt nyaralni indulna, előtte pár héttel tanulmányozza át a dokumentumot és érdemes indulás előtt is megnézni, mivel a szabályok változhatnak.

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki – a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva – Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Ugyancsak korlátozás nélkül utazhat, aki a Magyarországra belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül átesett a Covid-19 betegségen vagy felmutatja – akár applikáción keresztül – védettségi igazolványát, valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványát. Beléphet vele a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is.

Beléphet továbbá az is, aki a védettségi igazolások elismeréséről szóló rendelet szerinti ország által kiállított védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával igazolja a koronavírus elleni védettségét, valamint a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is.

A rendőrség honlapján részletes tájékoztató olvasható többi között a magyar állampolgárok, a magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépéséről, a sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre belépés szabályairól, a Magyarországon átutazókra vonatkozó szabályokról, a repülőtérre vagy repülőtérről történő tranzit speciális szabályairól.

(MTI)