Ne sétáltassa a kutyát nagy melegben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. Forrás: freepik / alexandrgrant
A nagy melegben egy séta a kutyával akár az állatorvosnál is végződhet.

Az aszfalt, a beton, a fémrácsok, csatorna fedelek, a műfű és a homok nagyon gyorsan átforrósodik. Kánikula idején akár 60 C fokosra is melegedhet az út. Ha kimegy kedvencével az utcára, előtte tesztelje a felületet: puszta tenyerét tartsa az út napsütötte részén minimum 10 másodpercig. Ha Önnek ez kellemetlenül meleg, akkor kutyájának égető lehet. A nagyobb sétákat így érdemes korán reggel vagy késő este megejteni, napközben pedig, lehetőleg a zöldben érdemes gyors látogatást tenni.

Fontos az is, hogy ebben az időben tilos, még csak pár percre is a parkoló autóban hagyni a kutyát. Mivel az eb csak egy helyen, a talppárnái között képes izzadni, a fölösleges testhő többi részét pedig a fülein, avagy lihegés útján adja le, egy ilyen helyzetben rohamosan csökken a túlélés esélye.

Sajnos a résnyire lehúzott ablak nem elég, még ha fúj is kint egy kis szél, az eb nem sokat érzékel belőle. Főként a nyomott orrú fajták sínylik meg az oxigénhiányt, ráadásul a belső páratartalom növekedésével a lihegés is egyre kevésbé lesz hatékony, hívja fel a figyelmet az énkutyám.hu

(dho)