Orbán: Készenléti oltási rendszerre áll át az ország

//Berényi Attila
A tömeges oltásról a készenlétire áll át az ország – mondta Orbán Viktor a közrádióban.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb helyen lehet majd felvenni a COVID19 elleni vakcinát mint eddig. Ez azért lesz így, mert aki már akarta az fel tudta venni az oltást, 2,5 millió magyar állampolgár pedig nem akarja oltatni magát. Ennek fényében felesleges fenntartani a jelenleg még működő tömeges oltási rendszert – fejtette ki a miniszterelnök, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Az év végéig 17 millió dózis vakcina lesz, ami Orbán szerint azt jelenti, hogy biztonságban vagyunk egy újabb hullám esetén, vagy ha szükség lesz harmadik oltásra. A magyar népesség 54 százaléka kapott már egy oltást, 38 százaléka a második dózist.

A magyar védettségi igazolvány kompatibilis lesz az uniós igazolvánnyal. A magyar, digitális igazolás fejlesztése jelenleg is tart és így szinkronban lesz az EU elvárásaival.

Hamarosan azt is meghatározza a kormány, hogy az önkormányzatok mikor térhetnek vissza a normális működéshez. Ez azt jelenti, hogy a kormány megszünteti a polgármesterek egyszemélyi döntési terhét és újra dolgozni kezdenek majd a képviselő testületek. A miniszterelnök szerint ennek időpontjáról hamarosan meg is jelenik a kormányrendelet.

(MTI)