Pár hét és büntetés jár a parlagfüves telkekért!

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Pár hét és büntetés jár a parlagfüves telkekért!
Hazánkban minden év június 30-ig minden földhasználónak meg kell akadályoznia a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt pedig a vegetációs időszak végéig fenn kell tartania.

A szigorú megkötést az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése tartalmazza.

Tavaly összesen 2618 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 136 millió forintot, írja a Pénzcentrum.

A parlagfű Magyarországon nem őshonos, és csak a múlt század 40-es éveinek a közepén kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén. Mára azonban az egész ország területén megtalálható, elsősorban a mezőgazdasági területeken, illetve műveletlen parlagokon, romtalajokon.

A földek ellenőrzéséről nem is kell előzetesen értesíteni a tulajdonost, de jegyzőkönyvet kell készíteni. Ez alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

(Pénzcentrum)