Odacsapott az ügyészség az ingatlanosoknak

//Tóth Gábor
ingatlanugynok.freepik.210521

Képünk illusztráció. forrás: freepik

A vádhatóság keresete alapján a bíróság tisztességtelennek mondott ki jó néhány olyan megkötést, amelyet több ingatlanos cég is használt eddig.

Az ügyészség közleménye szerint nem köthetik ki az ingatlanosok a kizárólagosságról szóló megállapodásokban, hogy a tulajdonos önmaga ne adhatná el a saját ingatlanát.

Szintén tisztességtelen, ha a kiállított számla és az ajánlati biztosíték devizanemének eltérése esetén a biztosíték beszámítása a vételárba a számla kiállításának napján érvényes (meghatározott pénzintézet) deviza eladási árfolyamának alkalmazásával történik, mert ez szolgáltatás nélkül többletfizetési kötelezettséget hárít a fogyasztóra.

Tisztességtelen az is, hogy az ingatlanközvetítő az ajánlati biztosíték 50%-át ügyintézési díj jogcímén minden esetben megtarthatja, hiszen így eredménytelen közvetítés esetében is érvényesíthet a fogyasztóval szemben díjigényt.

A bíróság egy sor más, az ingatlanosok által használt kikötést is tisztességtelennek minősített. Ezek pontos leírását ide kattintva olvashatja el.

(ügyészség.hu)