A jövő héttől vége lehet a home office rendszernek

//Berényi Attila
home-office_freepik_mego-studio_20210507

képünk illusztráció. forrás: freepik / mego-studio

A legújabb kormányrendelet értelmében már nem kérik a munkáltatóktól, hogy törekedjenek dolgozóik esetében az otthoni munkavégzésre, és a gyerekek is mehetnek majd sportolni. A kamaszok (16,17 évesek) is kérhetnek oltást.

A Magyar Közlönyben csütörtök éjszaka megjelent a kormány rendelete, amely értelmében megszüntetik a korábbi szabályt, amely az otthoni munkavégzést preferálta. Ezt azzal indokolták, hogy május 10-től a köznevelési intézmények ismét normál munkarendben működnek.

A kiadott új rendelkezések között további lazító intézkedések is vannak, ezek elsősorban a gyerekekre vonatkoznak. Az új szabályzó az óvodások és az iskolások esetében lehetővé tesz a  sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatását.

További könnyítés, hogy a külföldről hazatérő tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek, akik koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt állnak, és vele együtt lépik át a határt, mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A csütörtöki kormányinfón egyébként Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy augusztusig maradnak a korlátozások azoknak, akik nem rendelkeznek védettséggel.

A 16 és 17 évesek még ma éjfélig regisztrálhatnak oltásra, olvasható a koronavírus.gov.hu oldalon. Ezt követően tudnak a vakcina beadására időpontot foglalni a fiatalok, várhatóan a jövő hét elejétől. Fontos tudni, hogy az érvényesen regisztrált 16 és 17 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is vinniük kell majd az oltásra.

(Magyar Közlöny, kormány.hu, koronavírus.gov.hu)