Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció! forrás: freepik
Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható – így határozza meg a kórképet a wikipédia. Ám ez így túl egyszerűen hangzik ráadásul nagyon sok nőnek okoz leírhatatlan fájdalmat a betegség. Márciusban a betegség elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet.

Ma megbecsülni se tudjuk, hogy Magyarországon hány nő szenved az endometriózistól. A tünetei közé tartozik, hogy komoly fájdalommal jár a menstruációt megelőző, illetve a menstruáció alatti néhány nap, ami jóval erősebb, mint a „szokásos” menstruációs görcs. Emellett sok esetben a szexuális együttlétet is fájdalom kíséri, hívja fel a figyelmet az intima.hu.

Az endometriózisról mint kórképről, tüneteiről és gyógyítási módszereiről itt olvashat bővebben.

Összességében elmondható, hogy az endometriózishoz sokszor olyan magas fájdalom és emocionális stressz társul, amely az életminőséget jelentősen ronthatja, rányomhatja a bélyegét a munkára, párkapcsolatra, illetve a hétköznapokra is, emellett szintén fontos veszélye, hogy akár meddőséget is okozhat.

Az egészségügyi rendszer átalakulásának köszönhetően sok olyan szakember került át a magánegészségügyi ellátásba, akik jelentős tapasztalattal rendelkeztek a tünetek azonosításában és a betegség, gyakorta műtéti úton történő gyógyításában is. Így már a diagnózis felállítása is sokszor nagyon sok pénzbe kerül, míg a műtéti eljárások akár milliós összeget is elvihetnek, vagy évekig kell várni a TB finanszírozta ellátásra. Mindehhez még az is hozzájön, hogy a jelenlegi pandémiás időszakban a halasztható műtéteket törölték, így akinek volt is időpontja egy beavatkozásra, azt törölték, eltolták. Így egyelőre marad a fájdalom.

Az endometriózisról, a hozzá kapcsolódó problémákról, az ellátás nehézségeiről és az ebben szenvedők nők gondjairól az ATV Heti Napló című műsora készített összeállítást. Ebben mások mellett megszólal egy Dunaharasztin élő édesanya, Kormanik Andrea is, akinek lánya ment végig a betegség okozta kálvárián. Andi szerkesztőségünknek elmondta, hogy aki a témában tanácsot, segítséget szeretne kérni, eléri őt közösségi oldalán.

Az ATV Heti napló Sváby Andrással című műsorának endometriózis összeállítását alább megnézheti.

(dho, wikipédia, ATV, intima.hu, webbeteg)