Ne vezessen menetiránnyal szemben – figyelmeztet a Közút

//Tóth Gábor
korforgalmak-balesetveszely_magyar-kozut_20210222

Szemben a forgalommal. kép: Magyar Közút Nonprofit Zrt. / youtube

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több felvételt is közzétett, amelyen az autósok, miután eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót egy forgalmas gyorsforgalmi úton, jól láthatóan bepánikolva a lehető legrosszabb döntéseket hozták: megfordultak vagy visszatolattak. A társaság felhívta a figyelmet, hogy a pánik helyett van jobb és biztonságosabb megoldás.

Tavaly mi is beszámoltunk arról az esetről, amikor az M3-as autópályán egy az M25-ös felől érkező autós ellenkező irányba kezdett haladni, amiből súlyos baleset lett. A vétlen autóban két felnőtt és négy gyermek utazott. A csodával határos módon csak könnyebben sérültek.

 

Az M44-es úton pedig többen elég sajátosan próbálják megoldani, hogy nem a megfelelő helyen hajtottak le a körforgalomban.

 

Ezekben az esetekben közös, hogy vélhetően azért ijedtek meg a sofőrök, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. Nagyon fontos kiemelni, hogy ha valaki így jár, van olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes, hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerkesztőségünknek küldött közleménye. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ugyanis a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz, tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt 1 órán belül pótolni tudja. A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az adott autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő érvényes vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget, és egy esetleges komoly balesetet.

Azoknak, akik egy fel- vagy lehajtót tévesztenek, azt tanácsolja a Magyar Közút, hogy semmiképpen se tolassanak vissza vagy forduljanak meg, hanem a legközelebbi csomópontnál biztonságosan térjenek le a gyorsforgalmi útról és úgy vezessenek tovább úticéljukhoz. A hazai autópálya-, illetve autóúthálózaton ráadásul sűrűn vannak csomópontok, tehát nem éri meg ilyen felelőtlen akciókkal próbálkozni, mert pár kilométernyi kitérővel el lehet kerülni ezeket az életveszélyes szituációkat.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt.)