Egymásra is jobban oda kell figyelni a nagy hidegben!

//Berényi Attila
A fagyban a hajléktalanellátásban érvénybe léptetik az úgynevezett „vörös kódot”. De Ön is figyeljen oda, ha tudja, hogy a közelében idős, vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő ember él.

A hideg idő miatt vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten. Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz – tette hozzá. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.  Kitért arra is, hogy az intézményeknek be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

Meleg étellel és vitaminokkal segít a rendkívüli hideg időben a hajléktalanokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet intézményeiben férőhelyhiány miatt senkit nem utasítanak el – közölte a szolgálat csütörtökön az MTI-vel. Szükség esetén új krízis-férőhelyeket alakítanak ki, és megerősített utcai szolgálat gondoskodik az utcán éjszakázó rászorulókról. Az átázott ruhájú emberekhez a diszpécserközpontokban hívhatnak segítséget a járókelők. A hajléktalanokat ellátó diszpécserszolgálatok a nap 24 órájában várják a segítségkérő hívásokat, Budapesten és Pest megyében a 06 1/338-41-86 telefonszámon. A további regionális központok telefonszámai megtalálhatók a www.maltai.hu honlapon.

Ha a környezetében olyan idős vagy nehéz sorsú ember él, akinek gondot okozhat az otthona fűtése, akkor rendszeresen nézzen rá. Már az is árulkodó jel, ha az illető lakása, háza környékén nem tapasztal mozgást, a kéményből nem száll fel füst. Néha pár darab tűzifa is életet menthet! Sokan ugyanis a saját, fűtetlen otthonukban hűlnek ki végzetesen.

(MTI, dho)