Felgyorsítják a vendéglátók támogatásának kifizetését

//Berényi Attila
vendeglatas-tamogatas_koronavirus_etterem_terasz_freepik_evening-tao_20210203

Képünk illusztráció. forrás: freepik / evening-tao

Úgy tűnik a szektor nyomásgyakorlása sikeres volt, mert jelentősen felgyorsítja a kormány a vendéglátásnak nyújtott anyagi támogatás kifizetését. A témában meg is jelent a kormányrendelet, amely már hatályos is.

A kormányt sok kritika érte, mivel a múlt heti adatok szerint a 27 milliárd forint értékben igényelt munkahelyvédelmi támogatásból mindössze 7 milliárd jutott el a cégekhez. Így az ágazat szereplői a tönk szélére kerültek.

A kedd esti (2021.02.02.) Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet szerint az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. A portfolio.hu elemzése szerint ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájuthatnak a pénzhez. A szabályzó természetesen nem kizárólag a vendéglátásra vonatkozik, hanem általában a munkaadókat nevezi meg.

Az elszámolási rendszer is változik, méghozzá úgy, hogy a dolgozó megtartását – hiszen a támogatásnak ez az egyik feltétele – az érintett hónapok követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak, írja a portfolio.

(Magyar Közlöny, portfolio)