Csalók próbálnak adatokhoz jutni az MVM nevében

//Tóth Gábor
adathalaszat_mvm_freepik_sitthiphong_20210127

Képünk illusztráció, forrás: freepik / sitthiphong

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleit az NKM Energia Zrt.-re hivatkozva próbálják megkárosítani. Hamis elektronikus leveleket küldenek ki, és elsősorban a banki adatokat próbálják megszerezni.

Ismeretlen csalók az NKM Energia online ügyfélszolgálata nevében számla elkészülésére hivatkozva küldenek ki e-mailt, figyelmeztet az MVM Next. Fontos tudni, hogy a céget 2021. január 1. óta már nem is NKM Energia Zrt.-nek hívják.

A lényeg az, hogy az adattolvajok a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és így próbálnak személyes adatokhoz jutni az internethasználóktól. Azt kéri a szolgáltató, hogy figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított mondatokat talál benne, semmiképpen ne adja meg személyes vagy banki adataikat. Sőt, legjobb, ha nem is kattint rá az olyan hivatkozásokra, amelyekben nem a megszokott cím szerepel.

Külön kiemelik, hogy az MVM Next online ügyfélszolgálati honlapján sosem kérik, hogy adja meg bankkártya adatait, azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően szükséges csak beírni. A társaság a csalásokkal kapcsolatban tájékoztató weboldalt is létre hozott, amelyet itt érhet el.

Ha bármilyen gyanús levelet, emailt kap, akkor azt haladéktalanul továbbítsa az adathalasz@mvm.hu email címre vagy jelezze +36 (1/20/30/70) 474 9999 ügyfélszolgálati telefonszámon.

(MVM Next)