Október 25-én óraátállítás!

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Október 25-én óraátállítás!
Közeleg a dátum, amikor az órákat megint állítgatni kell. Most visszakapunk egy órát, nem mintha bárki is, akár 60 perccel is nyújtani szeretné 2020-at.

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap.

2020. október 25-én, vasárnap kapjuk vissza az „elveszett” 1 órát, ekkor kell majd visszaállítani az órákat, hajnali 3 óráról 2 órára. A téli időszámítás 2021. március 28-ig, azaz vasárnapig tart.

Jó hír, hogy már nem sokszor kell kibírni ezt a procedúrát Európában. Ugyanis 2021-től végleg megszűnhet az óraállítgatás intézménye. Az Európai Parlament, kikérve az emberek véleményét, úgy döntött, hogy ez a rendszer megy a levesbe, mert nagyjából mindenki rühelli. Azt viszont már mindegyik tagállam maga dönti el, hogy a nyári, vagy a téli időszámítást választja-e. Nyilván az lenne a praktikus, ha az országok egyeztetnének. Az emberek jórésze a nyári rendszert szeretné, a tudósok a télit javasolják, az üzleti élet pedig a közös piac jövedelmezőségét félti.

Jelenleg úgy áll, hogy a tagországok egy évvel kitolhatják a döntést arról, mikor legyen a legutolsó óraátállítás, és ki melyik idősávot választja.

Egy biztos, most még tekergetni kell az óramutatókat.