Veszélyes a karácsonyi izzók többsége

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Általában karácsony előtt jobban ránéz a fogyasztóvédelem ezekre a termékekre. Most siralmas eredmény született.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó szervezet 26 fajta fényfüzért vizsgált meg a laborjában, ebből 21 megbukott. A NAV segítségével még 30 féle, vámkezelésre irányított hasonló terméket vizsgáltak meg, ezekből 28 nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. A veszélyes típusokat a leírás szerint leszedették az üzletek polcairól, vagy nem engedték be, így 150 ezer ilyesmi veszélyes terméket már nem lehet megvenni meg legálisan.

Azokat a veszélyes termékeket, amiket már eladtak, a kereskedő elvileg köteles a vásárlóktól is visszahívni. Elvileg, mert az alkalmi árusokon ezt elég nehéz bevasalni. Emellett lehetőleg kerülje a jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségűnek tűnő karácsonyi izzókat. Ezek miatt ugyanis nagyon könnyen tűz keletkezhet, és a karácsonyi dekorációk, a fenyő, különösen gyorsan ég.

A fogyasztóvédelem laborvizsgálatán a legjellemzőbb probléma a vezetékek cérnavékonysága, eleve gyatra szigetelése volt. Ezek mellé sokszor volt túl kicsi a csatlakozódugó is, ami szintén sokszor veszélyes lehet. A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen.

Itt megnézheti a laborvizsgálatok eredményeit termékenként, képet is mellékeltek a csomagolásokról.

 

(via: index)