A haraszti sváb konyha ízei – receptek, emlékek, közös élmények

2025. szeptember 24., 12:03
//Gyarmatiné Mannheim Anita és Ujszásziné Kozma Magdi
blumenstrauss-etelfotok-2025naptar

forrás: Komm, kochen wir! 2025 - A Dunaharaszti Sváb Tájházban fotózott, Blumenstrauss kórus gondozásában kiadott 2025-ös naptár, fotó: Tóth Gábor

A hagyományaink velünk élnek, hiszen mi is szüleinktől, nagyszüleinktől tanult dolgokat folytatjuk. Nemcsak ünnepekkor, hanem a mindennapokban is, például főzéskor, étkezéskor.

“Mit főzzek?” ez a kérdés gyakran elhangzik otthon, munkahelyen, a boltban. Fogós kérdés!

A régi sváb konyhát rendszer jellemezte, amelyet a szükség és a rá jellemző gyakorlatiasság hozott létre. A környező településeken is hasonló elvek alapján csinálták, de Harasztin ez volt az általános szokásrend a menüben. Ez segített egyszerűbbé, gyorsabbá tenni a mindennapokat.

Hétfő = a vasárnapi maradékot ették

Kedd = egyszerű leves, főzelék

Szerda = kiadósabb leves, tészta

Csütörtök = egyszerű leves, húsétel

Péntek = tésztanap (böjt miatt is)

Szombat = egyszerű egytálétel (ami mellett lehetett házimunkát végezni, hisz ez volt a ‘takarítás’ napja)

Vasárnap = úgynevezett ünnepi ebéd húsleves, rántott hús, sütemény.

 

Ünnepekkor is megvolt a rend a főzésben.

Húsvét = böjt miatt változott a menü, húsmentes ételeket készítettek, kalácsot sütöttek.

Karácsony = szentestei szokásokat tartva főztek, halételek, töltött káposzta volt ilyenkor. Bejglit, hókiflit, preckedlit sütöttek.

Búcsú = Harasztin augusztus 20-án, Szent István ünnepén van búcsú. Ilyenkor a családok vendégváráshoz készültek, kimeszelték a konyhát, feltakarították a portát, hiszen a másik településeken lakó rokonokat várták ünnepelni. Az asztalra sült kacsa, párolt lilakáposzta és hagymás krumpli került.

Esküvő = nagyon hosszan lehetne az előkészületekről beszélni, a rokonság az esküvő előtti héten kezdte a sürgés-forgást. Mindig volt húsleves, a benne főtt hús szósszal (paradicsom vagy meggy) tálalták, rántott és sült húsok, tört krumpli, májas rizs, párolt káposzta. Éjfélkor töltött káposztát szolgáltak fel. A nap folyamán többféle süteményt kínáltak, nemcsak a vendégeknek, hanem az “ablakolóknak” is.

Az étkezések (úgy mint manapság) lehetőséget nyújtottak a család tagjainak, hogy együtt legyenek, megpihenjenek, egymásra is tudjanak figyelni. Mi is hasonlóan tesszük. Higgyék el, nem nehéz!

(Gyarmatiné Mannheim Anita és Ujszásziné Kozma Magdi)