Keleti csemege

//Tóth Gábor
vasarnapisuti_keleti-csemege_dho-1

Keleti csemege. fotó: dho

Ma egy olyan édességet hoztam, amelyet a párom édesanyjától kaptam ajándékba. Állandó olvasója a „Vasárnapi süti” rovatnak, annak ellenére, hogy nagyszerű házi cukrász. Ez a mai finomság csak néhány összetevőből áll, nem kell sütni, viszont keverni annál többet. Mivel tűz felett kell ezt megtenni, így nem igazán lehet kiváltani géppel a feladatot, marad a kézi erő. Viszont a végeredmény egy olyan süti, ami akár hetekig is eláll, és bátran lehet csomagolni a gyereknek belőle a suliba. Mondjuk, nem egy fogyókúrás, energiaszegény recept, de nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 csomag nagy ostyalap
  • 60 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg durvára vágott dió
Keleti csemege. fotó: dho

Elkészítés:

Egy lábasban kikeverjük az 5 db tojást a cukor felével, majd pedig a lágy margarinnal is összekeverjük. Ezt az egészet közepes lángon melegíteni kezdjük, gyors és állandó keverés mellett. Amikor az elsőt buggyan, akkor le is vesszük a tűzről. Egy másik edényben a cukor másik felét karamelizáljuk, majd még azon melegében belekeverjük a durvára vágott diót. Ebbe a diós karamellbe beleöntjük a tojásos keveréket és alaposan kikeverjük, nagyon pici láng felett. Félretesszük, hogy kissé meghűljön, majd az egyik ostyalapra borítjuk a krémet, elegyengetjük rajta és befedjük a másik ostyalappal. Takarjuk le egy konyharuhával és tegyünk a tetejére egy edényt, hogy az lenyomja kissé. Ha kihűlt szeletelhető. Aki szeretné bevonhatja csokimázzal is.

Jó étvágyat!

(dho)