Almás-vaníliás kígyórétes

//Berényi Attila
vasarnapisuti_almasvanilias-kigyoretes_dho_20240915-3

Almás-vaníliás kígyórétes

A minap kaptam egy kosárnyi gyönyörű almát Mannheim Iréntől. Az ő konditermükbe járunk edzeni, és azt kérdezte akkor: Van-e már „Vasárnapi süti”? Pont kapóra jött, mert ötletem sem volt, hogy mit mutatok meg itt a hét utolsó napján. Úgyhogy az alma lett a fix alap. Mivel volt a hűtőben leveles tészta, így összehoztam ezt a finomságot belőle, hiszen ez amúgy is egy népszerű süti.

Hozzávalók:

  • 2 tekercs levelestészta
  • 4 dl tej
  • 250 dkg macarpone
  • 4 db alma
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 6 ek kekszmorzsa
  • őrölt fahéj
  • 1 db tojás
Almás-vaníliás kígyórétes. fotó: dho

Elkészítés:

A töltelékhez a pudingport összekeverjük a cukorral, majd a tejjel és sűrű pudingot főzünk belőle. Ha kissé meghűlt, belekeverjük a mascarponet is. Közben megpucoljuk és lereszeljük az almákat, kissé kinyomkodjuk. Majd ízesítjük a vaníliás cukorral és fahéjjal.

Két adagos leveles tésztám volt, így mindkettőt elhasználtam.  Az egyik tésztát hosszában, középen megszórjuk a kekszmorzsával, majd nagyjából 8 centis sávban ráterítjük a puding felét, majd ezt is megszórjuk kekszmorzsával. Erre mehet az almatöltelék fele. A tészta két oldalát ujjnyi vastagságú szalagokra vágjuk, kifelé irányba, rézsutosan. Ezekkel aztán, jobbról-ballról felváltva betakarjuk a tölteléket. Érdemes már az egész folyamatot egy sütőpapíron végezni, mert azzal egyszerűbb lesz átemelni a tepsire. A másik tésztával megismételjük a folyamatot. A réteseinket megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük őket. Ha kihűltek, porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Almás-vaníliás kígyórétes