Máglyarakás

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-maglyarakas_20240804-1

Máglyarakás. fotó: dho

Állítólag azért máglyarakás ennek az édességnek a neve, mert régen valóban szabad tűz felett készítették el. Akkoriban azonban nem tettek rá tojáshabot. A nemzetközi konyhában sokféle kenyérpudingot ismerünk, ez is ebbe a kategóriába tartozik. Az a jó benne, hogy az alapanyagának tökéletes a szikkadt kifli, kalács vagy zsömle is. Érdemes kipróbálni. Én a saját receptemet hoztam, amibe van dió és mazsola is, de mindkettő kihagyható.

Hozzávalók:

az alaphoz

  • 400 g (kb. 8 db) szikkadt kifli
  • vanília aroma
  • 5 db tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 1 marék mazsola
  • 2 marék dió
  • 80 g baracklekvár

az almás réteghez

  • 1 kg alma
  • 30 g margarin
  • 50 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint mazsola

a habhoz

  • 5 db tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
  • 50 g porcukor
  • 80 g baracklekvár
Máglyarakás. fotó: dho

Elkészítés:

A tejet felforraljuk a vanília aromával együtt. Amint egy picit meghűlt beletesszük a felkarikázott kifliket valamint a mazsolát és hagyjuk, hogy azok teljesen beszívják a folyadékot. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a kiflis keverékhez. A keverék felét egy kivajazott tepsibe simítjuk és megszórjuk a megdarált dió felével.

Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy lábasban a margarinnal a cukorral és a fahéjjal (és ha szeretjük, egy kis mazsolával) együtt 4-5 perc alatt félpuhára pároljuk. Ezt aztán egyenletesen eloszlatjuk a kiflis rétegen, ezt is megszórjuk őrölt diával, majd befedjük a második adag kiflivel. A tetejét megkenjük baracklekvárral. 180 °C elmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

Addig a tojásfehérjéket először félkeményre verjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és apránként a cukrot, majd a baracklekvárt és fényes habbá verjük az egészet. A habot a megsült kiflis, almás, diós tésztára simítjuk, és egy kanál hátoldalával megmintázzuk. Ez után visszatoljuk a sütőbe és addig hagyjuk bent, amíg a hab világosbarna nem lesz. Ez 6-8 percet vesz igénybe. Ha teljesen kihűlt, akkor felszeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat.

(dho)