Hozzávalók:
az alaphoz
- 400 g (kb. 8 db) szikkadt kifli
- vanília aroma
- 5 db tojássárgája
- 120 g cukor
- 1 marék mazsola
- 2 marék dió
- 80 g baracklekvár
az almás réteghez
- 1 kg alma
- 30 g margarin
- 50 g cukor
- 1 tk fahéj
- fél citrom leve
- ízlés szerint mazsola
a habhoz
- 5 db tojásfehérje
- pár csepp citromlé
- 50 g porcukor
- 80 g baracklekvár
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a vanília aromával együtt. Amint egy picit meghűlt beletesszük a felkarikázott kifliket valamint a mazsolát és hagyjuk, hogy azok teljesen beszívják a folyadékot. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a kiflis keverékhez. A keverék felét egy kivajazott tepsibe simítjuk és megszórjuk a megdarált dió felével.
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy lábasban a margarinnal a cukorral és a fahéjjal (és ha szeretjük, egy kis mazsolával) együtt 4-5 perc alatt félpuhára pároljuk. Ezt aztán egyenletesen eloszlatjuk a kiflis rétegen, ezt is megszórjuk őrölt diával, majd befedjük a második adag kiflivel. A tetejét megkenjük baracklekvárral. 180 °C elmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
Addig a tojásfehérjéket először félkeményre verjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és apránként a cukrot, majd a baracklekvárt és fényes habbá verjük az egészet. A habot a megsült kiflis, almás, diós tésztára simítjuk, és egy kanál hátoldalával megmintázzuk. Ez után visszatoljuk a sütőbe és addig hagyjuk bent, amíg a hab világosbarna nem lesz. Ez 6-8 percet vesz igénybe. Ha teljesen kihűlt, akkor felszeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat.