Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
a tésztához
- 100 g keksz
- 75 g olvasztott vaj
a krémhez
- 500 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 100 g tetszín
- 250 g friss áfonya
- fél citrom leve
- 80 g barnacukor
- 40 g porcukor
- 10 g zselatin (db lapszelatin)
- vanília sűrítmény
a tetejére
- friss áfonya
- mentalevelek
Elkészítés:
A tészta elkészítése nem nagy ügy. A porrá tört kekszet összeforgatjuk az olvasztott vajjal, majd a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk, szép egyenletesen. Amíg dolgozunk a krémen, tegyük a formát a hűtőbe.
A zselatin lapokat áztassuk be 10 percre hideg vízbe. A krémhez az áfonyát egy lábasban egy kanál vízzel és a barnacukorral valamint a citromlével közepes lángon, nagyjából 5 percig főzzük. Majd botmixerrel pépesítjük. Aki szeretné, még teaszűrőn is átpaszírozhatja, de ezt a lépést ki is lehet hagyni. Most tegyük bele a kinyomkodott zselatinlapokat, és keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódtak. Majd keverjük bele a szobahőmérsékletű tejszínt is. Hagyjuk állni és hűlni egy picit.
A ricottát a mascarponéval és a porcukorral valamint a vaníliával krémesre keverjük, majd hozzáadjuk az áfonyaszószt is. Keverjük össze alaposan, majd öntsük az egészet a torta alapra. Legalább 4 órára tegyük hűtőbe. A formából kivett tortát díszítjük friss áfonyával és mentalevelekkel.
Jó étvágyat.