Áfonya torta

//Tóth Gábor
vasarnapisuti_afonyatorta_dho_20240728-2

Áfonya torta. fotó: dho

Be kell vallanom, hogy az összes gyümölcsöt szeretem, főleg úgy ahogy vannak. Köztük is kifejezetten imádom az áfonyát. Zamatos, friss és a színe egyszerűen káprázatos. Most mutatok egy nagyon finom, frissítő, nyári tortát. Ennek az egyik alapanyaga az áfonya, és ettől van olyan gyönyörű színe a végeredménynek. Fontos, hogy ricotta helyett simán lehet túrót használni, igaz érdemes a krémesebb állagút választani.

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

a tésztához

  • 100 g keksz
  • 75 g olvasztott vaj

a krémhez

  • 500 g ricotta 
  • 250 g mascarpone
  • 100 g tetszín
  • 250 g friss áfonya
  • fél citrom leve
  • 80 g barnacukor
  • 40 g porcukor
  • 10 g zselatin (db lapszelatin)
  • vanília sűrítmény

a tetejére

  • friss áfonya
  • mentalevelek
Miska cicát is érdekli a finomság. Áfonya torta. fotó: dho

Elkészítés:

A tészta elkészítése nem nagy ügy. A porrá tört kekszet összeforgatjuk az olvasztott vajjal, majd a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk, szép egyenletesen. Amíg dolgozunk a krémen, tegyük a formát a hűtőbe. 

A zselatin lapokat áztassuk be 10 percre hideg vízbe. A krémhez az áfonyát egy lábasban egy kanál vízzel és a barnacukorral valamint a citromlével közepes lángon, nagyjából 5 percig főzzük. Majd botmixerrel pépesítjük. Aki szeretné, még teaszűrőn is átpaszírozhatja, de ezt a lépést ki is lehet hagyni. Most tegyük bele a kinyomkodott zselatinlapokat, és keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódtak. Majd keverjük bele a szobahőmérsékletű tejszínt is. Hagyjuk állni és hűlni egy picit.

A ricottát a mascarponéval és a porcukorral valamint a vaníliával krémesre keverjük, majd hozzáadjuk az áfonyaszószt is. Keverjük össze alaposan, majd öntsük az egészet a torta alapra. Legalább 4 órára tegyük hűtőbe. A formából kivett tortát díszítjük friss áfonyával és mentalevelekkel. 

Jó étvágyat. 

Áfonya torta. fotó: dho
(dho)